Ce mai comuna recomandare este aceea de a manca cat mai multe fructe si legume. Toata lumea stie ca fructele sunt sanatoase si destul de convenabile pentru a inlocui o masa oricand. Unii oameni le numesc „fast-food-ul naturii”, deoarece sunt atat foarte usor de transportat si de pregatit. Cu toate acestea, fructele au un continut ridicat de zahar si din acest motiv, s-ar putea sa va intrebati daca sunt cu adevarat sanatoase.
Potrivit specialistilor, aportul excesiv de zahar dauneaza considerabil sanatatea, iar unul dintre motivele pricipale reflecta efectele metabolice negative ale fructozei atunci cand se consuma in cantitati mari. Multi sunt de parere ca daca zagarurile adaugate sunt daunatoare, acelasi lucru se aplica si fructelor care au o cantitate mare de fructoza. Chiar si asa, studiile au demonstrat ca este o conceptie mai mult sau mai putin gresita. Fructoza este daunatoare insa doar in cantitati excesive, cantitati destul de greu de obtinut din fruncte.
Consumand fructe intregi, este aproape imposibil sa consumi suficienta fructoza pentru a provoca rau. Fructele sunt incarcate cu fibre, apa si au o rezistenta semnificativa la mestecat. Din acest motiv, majoritatea fructelor, in special merele, au nevoie de cea timp pentru a fi mestecate si digerate, ceea ce inseamna ca fructoza loveste ficatul intr-un ritm lent.
In plus, fructele sunt incredibil de satioase. Majoritatea oamenilor se vor simti saturati dupa consumul unui mar mare, care contine 23 de grame de zahar, dintre care 13 sunt fructoza. Daca il comparam cu o sticla de Coca-Cola de 16 uncii, care contine 52 de grame de zahar, dintre care 30 sunt fructoza si fara valoare nutritiva, marul iti ofera senzatia de satietate.
Cand fructoza ataca ficatul rapid si in cantitati mari, ca in cazul consumului de sifon, aceasta poate provoca efecte adverse asupra sanatatii timp. Pe de alta parte, atunci cand fructoza ataca ficatul incet si in cantitati mici, ca in cazul consumului de mere, organismul este bine adaptat pentru a metaboliza cu usurinta zaharul.
Chiar consumul mare de zahar adaugat este daunator pentru majoritatea oamenilor, acelasi lucru nu se aplica si in cazul fructelor.