Nivelul ridicat de polen in aer creste rata infectarii cu COVID-19

Potrivit unui nou studiu, polenul poate ajuta la explicarea ratelor suplimentare de infectie cu COVID-19, odata cu inceputul primaverii, cand alergiile la arbori devin dominante. Pe baza acestor date, o crestere a abundentei de polen cu 100 de boabe pe m3 de aer a dus la o majorare a ratei de infectie de 4%, arata un studiu international, publicat saptamana aceasta in revista stiintifica PNAS. 

„Am testat relatiile dintre ratele de infectie cu SARS-CoV-2 si concentratiile de polen, impreună cu umiditatea, temperatura si densitatea populatiei”, a declarat Lewis Ziska, doctor si profesor de stiinte ale sanatatii mediului. 

In primavara anului trecut, izbucnirea pandemiei de coronavirus a coincis cu sezonul polenului, iar aceste observatii au determinat o echipa internationala de cercetatori de la Universitatea Tehnica din München (UTM) sa puna bazele unei anchete extinse. Echipa a colectat, astfel, date despre concentratiile de polen din aer, conditiile meteorologice si infectiile cu SARS-CoV-2, luand in considerare variatia ratelor de infectie de la o zi la alta si numarul total de teste pozitive. Cercetatorii au analizat datele despre polen din 130 de statii, raspandite pe cinci continente. In urma studiului, s-a ajuns la concluzia ca polenul nu raspandeste virusul, insa inhiba eliberarea de substante care declanseaza raspunsul imun mai slab in caile respiratorii la virusi care pot provoca tuse si raceli. 

Totodata, cercetatorii recomanda ca persoanele aflate in grupele de risc sa poarte masti cu capacitate ridicata de filtrare a particulelor in noul sezon, atunci cand se inregistreaza concentratii mari de polen in aer. 

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie