De ce ne pierdem gustul si mirosul odata cu infectarea de COVID-19

COVID-19, boala respiratorie cauzata de noul coronavirus, poate avea o varietate de simptome. Adesea, tipurile de simptome si severitatea lor pot varia de la o persoana la alta. Pe langa disconfortul de la nivelul aparatului respirator, cum ar fi tuse si dificultati de respiratie, COVID-19 poate avea si alte tipuri de simptome. Una dintre acestea este pierderea mirosului sau a gustului.

Cat de frecvente sunt si cat timp pot dura aceste simptome? 

Este normal ca infectiile respiratorii superioare, cum ar fi raceala sau gripa, sa ne afecteze simtul mirosului si al gustul. De fapt, se estimeaza ca pierderea temporara a mirosului are loc in peste 60% din cazurile provocate de raceala sa alte infectii sinusale. 

Ambele simturi sunt strans legate, astfel ca pierderea mirosului poate afecta semnificativ simtul gustului. Se estimeaza ca atunci cand pacientul prezinta o pierdere a gustului, in proportie 95% din timp, acesta este asociat cu un simt redus al mirosului. 

Chiar daca nu se stie cu exactitate ce provoaca pierderea gustului si mirosului la pacientii infectati cu COVID-19, specialistii prezinta cateva teorii mai putin conformate. SARS-CoV-2, virusul care provoaca COVID-19, se leaga de o proteina numita ACE2 care se gaseste pe suprafata celulelor gazda potentiale. S-a observat ca ACE2 se gaseste din abundenta pe celulele gasite la nivelul nasulului si al gurii. Este posibil ca virusul sa invadeze direct celulele nervoase asociate simtului mirosului si gustului. 

Totodata, studiul recent dezvaluit in revista Science Advances a combatut aceasta idee. Cercetatorii nu au reusit sa gaseasca ACE2 pe celulele nervoase care detecteaza mirosurile, in schimb au gasit ACE2 pe celulele care inconjoara si sustin aceste celule nervoase. Este posibil ca infectia acestora sa inflameze zona respectiva, astfel incat capacitatea de a mirosi sa fie preponderent redusa. 

S-au facut putine cercetari cu privire la modul in care COVID-19 afecteaza in mod specific gustul deoarece pierderea celor doua simturi apar adesea impreuna. In prezent se crede ca persoanele infectate cu noul coronavirus sufera de pierderea gustului ca o consecinta a pierderii mirosului.

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

Termeni si conditii | Politica Cookie