Alergiile pot aparea atunci cand corpul uman detecteaza un fel de „substanta necunoscuta”, cum ar fi bobul de polen sau parul de animale de companie si activeaza un raspuns al sistemului imunitar pentru a-l combate.
Cum se manifesta?
In momentul expunerii la alergeni, corpul elibereaza substante inflamatorii, inclusiv histamina chimica. Acest lucru face ca vasele de sange sa se dilate, sa se formeze mucus, sa apara senzatie de mancarime la nivelul pielii si tesuturile cailor respiratorii sa se umfle. Reactia alergica este menita sa opreasca intrarea alergenilor si sa combata orice iritatie sau infectie care ar putea fi cauzata de alergenii care intra in organism.
Cand se dezvolta de obicei alergiile?
Majoritatea oamenilor isi amintesc primele simptome de alergie la o varsta frageda. Potrivit studiilor, copiii care dezvolta un fel de alergie la nivel respirator sau care sufera de astm isi dau seama ca ceva nu este in regula inca din primii cinci ani.
Cei mai multi isi depasesc alergiile pana la varsta de 20 sau 30 de ani, deoarece devin toleranti la alergeni, in special atunci cand vine vorba de alergeni alimentari, cum ar fi laptele, ouale si cerealele. Totodata, doctorii explica ca este posibil sa dezvolti o alergie in orice moment al vietii. Nu este clar de ce unele alergii se dezvolta la o varsta adulta, in special la 20 sau 30 de ani.
Cum functioneaza?
Cercetatorii considera ca o reactie alergica severa in timpul copilariei, chiar si un singur episod de simptome, poate creste probabilitatea de a dezvolta alergii ca adult cand suntem expusi din nou la acel alergen, insa la niveluri mai ridicate.
In unele cazuri, aceste legaturi sunt usor de prevazut si reprezinta ceea ce este cunoscut sub numele de „mars atopic”. Copiii care au alergii alimentare sau prezinta afectiuni ale pielii, cum ar fi eczeme, pot dezvolta simptome de alergii sezoniere, cum ar fi stranutul, mancarime si durerile in gat, pe masura ce imbatranesc. Posibili declansatori de alergie la adulti pot include: expunerea la alergeni atunci cand imunitatea este scazuta, avand o expunere redusa la un alergen din copilarie, schimbarea mediului care vin cu alergeni noi, avand un animal de companie pentru prima data.
Chiar daca unii adulti ajung sa dezvolte alergii intarziate, este posibil ca acestea sa se estompeze odata cu atingeea varstei de 50 de ani si chiar peste.